Tuesday, September 17, 2024
HomeUncategorizedLavreysen en Bol vlaggendrager sluitingsceremonie • Laatste wedstrijd van Spelen begonnen

Lavreysen en Bol vlaggendrager sluitingsceremonie • Laatste wedstrijd van Spelen begonnen


Sluitingsceremonie | Bol en Lavreysen dragen vlag

Femke Bol en Harrie Lavreysen dragen de Nederlandse vlag tijdens de sluitingsceremonie. Beiden wonnen ze drie medailles tijdens deze Spelen.

Bol pakte met Nederland goud op de 4×400 meter gemengd en zilver op de 4×400 voor vrouwen. Individueel pakte ze brons op de 400 meter horden.

Baanwielrenner Lavreysen pakte vandaag zijn derde gouden medaille van deze Spelen. Hij was de beste op de keirin, sprint en teamsprint.

Ook is er vanavond nog aandacht voor Sifan Hassan. Zij krijgt tijdens de sluitingsceremonie haar gouden plak van de marathon.

Femke Bol

Basketbal | Laatste wedstrijd begint

Het publiek in de Bercy Arena is er klaar voor. De allerlaatste wedstrijd van de Olympische Spelen in Parijs begint.

In de finale van het basketbal bij de vrouwen staan Frankrijk en de Verenigde Staten tegenover elkaar.

Het thuispubliek heeft er zin in

Basketbal | Extra druk voor laatste wedstrijd?

Misschien wel een klein beetje voor de Verenigde Staten, dat op dit moment één gouden plak minder heeft dan China. Vanaf 15.30 uur spelen de basketbalvrouwen van de VS de finale tegen gastland Frankrijk, dat is de laatste olympische wedstrijd van dit jaar. Mocht de VS winnen, dan komt het qua goud naast China en stijgt het op zilveren plakken naar de eerste plek op de medaillespiegel.

Het medailleklassement zal de speelsters hoogstwaarschijnlijk weinig interesseren, maar voor de Amerikaanse (en Chinese) fans is het toch nét wat extra spannend.

Waterpolo | Servië wint Balkanbattle

Fel duel tussen de waterpoloërs van Kroatië en Servië

Servië is olympisch kampioen geworden in het waterpolo. In een spijkerhard duel wordt buurland Kroatië met 13-11 geklopt.

Er waren drie spelers die na drie tijdstraffen werden uitgesloten: de Kroaten Matias Biljaka en Ante Vukicevic en de Serviër Sava Randelovic.

Servië leek op weg naar een eenvoudige zege en stond tijdens het tweede kwart met 7-3 voor. Kroatië sputterde nog wat tegen, maar kon het niet echt spannend meer maken.

Handbal | Denemarken verplettert Duitsland

In een van de meest eenzijdige finales van Parijs pakt Denemarken het handbalgoud. Duitsland wordt in de finale met 39-26 opzij gezet.

Mathias Gidsel is de absolute uitblinker van de eindstrijd, door liefst elf treffers te maken.

Uitblinker Mathias Gidsel tussen twee Duitse verdedigers in

Basketbal | Vijfde medaille voor Jackson (43)

Lauren Jackson

De Australische Lauren Jackson sluit haar carrière af met een vijfde olympische medaille. De basketbalster is met haar ploeg in de strijd om het brons te sterk voor België 85-81.

De 43-jarige Jackson heeft drie zilveren en twee bronzen medailles. Alleen de Amerikaanse Diana Taurasi (zes) won ooit meer olympische medailles in het basketbal.

“Vijf, vijf, vijf!”, schreeuwde de opgetogen Jackson toen ze door de catacomben van de basketbalarena liep.

Baanwielrennen | Van der Duin zesde

Jennifer Valente wint het omniumtoernooi bij de vrouwen. Maike van der Duin eindigt de omnium als zesde.

Door de gouden plak voor Valente kan de VS toch nog het medailleklassement winnen, maar dan moet de basketbalfinale bij de vrouwen gewonnen worden van Frankrijk.

Volleybal | Goud voor Italië

Een van de laatste gouden medailles in Parijs gaat naar Italië. In de finale van het volleybaltoernooi zijn de vrouwen veel te sterk voor de VS.

Het wordt 25-18, 25-20 en 25-17.

Gisteren al pakte Brazilië het brons door in de troostfinale Turkije te kloppen.

Medaillespiegel: Nederland wordt zesde, China eindigt bovenaan

Nederland eindigt op de zesde positie op de medaillespiegel. Door het derde goud van Lavreysen heeft TeamNL een gouden plak meer dan Groot-Brittannië.

De VS kan China nog achterhalen, maar dan moet er goud behaald worden bij zowel het baanwielrennen als het basketbal voor vrouwen.

De huidige tussenstand op de medaillespiegel

Baanwielrennen | Laatste Nederlander in actie

Maike van der Duin mag de Olympische Spelen voor de Nederlandse equipe afsluiten. Ze rijdt de puntenkoers in het omnium. Van der Duin staat voorafgaand aan het laatste evenement van de vierkamp tiende.

Baanwielrennen | GOUD LAVREYSEN

Hij doet het! Harrie Lavreysen doet het! Hij pakt de hattrick in het baanwielrennen. Goud op de sprint, teamsprint en de keirin.

Hij plaatst zijn aanval op exact het goede moment. Achter de top drie was er nog een zware valpartij met onder meer Jack Carlin, die dit toernooi al bij meerdere incidenten betrokken was.

  1. Lavreysen
  2. Richardson
  3. Glaetzer
  4. Sahrom

Gevallen: Carlin en Nakano

Harrie Lavreysen met zijn gouden medaille

Baanwielrennen | Van de Wouw vierde

Hetty van de Wouw verliest ook haar tweede heat van Emma Finucane en daarmee is ze vierde op het olympisch sprinttoernooi. Net geen tweede medaille dus voor Van de Wouw, die zilver pakte op de keirin.

Baanwielrennen | Van der Duin zevende

Maike van der Duin wordt zevende in de afvalkoers. Lotte Kopecky, die vorige week nog de wegwedstrijd reed, eindigt als vierde. De winst is wederom voor Jennifer Valente, die ook al de scratch won.

Van der Duin staat nu tiende in het omniumklassement.

Turnen | Amerikaanse verliest brons: 4 seconden te laat

Het IOC heeft de Amerikaanse turnster Jordan Chiles haar bronzen medaille afgenomen. Die plak gaat nu naar Ana Barbosu uit Roemenië.

Chiles was aanvankelijk als vijfde geëindigd, maar kwam na een protest op de derde plaats terecht. Maar het protest werd vier seconden te laat ingediend waardoor het niet ontvankelijk is verklaard, zo heeft sporttribunaal CAS besloten.

Met name in Roemenië is de zaak de afgelopen dagen hoog opgelopen. President Marcel Ciolacu dreigde de sluitingsceremonie in Parijs te boycotten.

Jordan Chiles

Sluitingsceremonie | Veelbesproken bokssters mogen vlag dragen

De veelbesproken bokssters Imane Khelif uit Algerije en Lin Yu-ting uit Taiwan zijn benoemd tot vlaggendragers tijdens de sluitingsceremonie. Ze wonnen allebei een gouden medaille. Khelif en Lin Yu-ting waren onderwerp van een grote gendercontroverse.

De 25-jarige Khelif draagt de Algerijnse vlag samen met 800 meter-loper Djamel Sedjati. De 28-jarige Lin leidt het Taiwanese team samen met 200 meter-sprinter Yang Chun-han.

Khelif kondigde vandaag aan dat ze juridische stappen onderneemt tegen het talrijke online haatberichten die ze tijdens de Spelen ontving.

Imane Khelif

Baanwielrennen | Eerste heat voor Finucane

Van de Wouw komt er niet aan te pas in de eerste heat. Finucane grijpt de kop en sprint met twee fietslengtes voorsprong naar de zege.

Nu moet Van de Wouw de komende twee sprints winnen om brons te pakken.

Baanwielrennen | Van de Wouw om het brons

Hetty van de Wouw begint nu aan de strijd om het brons. Ze neemt het op tegen de wereldkampioen op de sprint, Emma Finucane uit Groot-Brittannië.

Van de Wouw

Baanwielrennen | Lavreysen door

Lavreysen gaat met meer dan twee ronden te gaan al aan, extreem vroeg dus. Hij wordt bijgehaald, maar mede door een zware valpartij achter hem wordt hij slechts door één renner ingehaald.

Matthew Richardson (Australië) wint deze halve finale. Hamish Turnbull (VK) en Luca Spiegel (Duitsland) halen de finish niet, maar kunnen de baan lopend verlaten.

Het shirt van de Brit Turnbull ligt helemaal open na zijn val

Atletiek | Protest Ethiopië afgewezen

Dat is snel, het IOC meldt dat het protest van Ethiopië tegen Hassan is afgewezen. De Nederlandse behoudt naar gouden medaille.

Atletiek | Ethiopië protesteert tegen duw Hassan

Sifan Hassan moet nog licht vrezen dat ze haar olympische gouden medaille op de marathon kwijtraakt. De als tweede geëindigde Tigst Assefa uit Ethiopië heeft een protest ingediend tegen de inhaalactie waarmee de Nederlandse haar in een van de laatste bochten achterliet. Hassan eindigde drie seconden voor Assefa.

Hassan en Assefa liepen samen in de laatste honderden meters richting de finish op Esplanade des Invalides. De Nederlandse passeerde Assefa in de binnenbocht en kwam bijna in de hekken terecht. Assefa ziet daar iets onreglementairs in, waardoor de persconferentie met de medaillewinnaars nog even op zich laat wachten. Het protest wordt niet kansrijk geacht.

De bewuste duw van Hassan

Baanwielrennen | Van de Wouw niet naar finale

Hetty van de Wouw verliest ook de derde heat van Lea Friedrich, waardoor ze straks zal moeten strijden voor brons.

Van de Wouw heeft pech met loting in derde heat en buigt toch voor Friedrich

Atletiek | Tegen de dopinglamp

Sprinter Dominique Lasconi Mulamba uit de Democratische Republiek Congo heeft positief getest op het gebruik van anabole steroïden, zo maakt het International Testing Agency (ITA) bekend.

Mulamba testte zondag positief op stanozolol en is voorlopig geschorst. Hij werd in de halve finale op de 100 meter uitgeschakeld.

Baanwielrennen | Slechte race Van der Duin

Oei, Van der Duin verzamelt geen punten en eindigt als twintigste in de temporace. Dit is verre van ideaal voor haar omniumklassement, waarin ze zakt naar de veertiende plek.

Baanwielrennen | Temporace onderweg

De vrouwen van het omnium zijn begonnen aan de temporace. Maike van der Duin staat vierde in het klassement na het eerste onderdeel, de scratch.

Atletiek | Laatste loper is binnen

Zo’n 1,5 uur na Sifan Hassan wandelt atlete uit Bhutaan naar finish van marathon

Anderhalf uur en vier seconden na Sifan Hassan is Kinzang Lhamo binnen. De atlete uit Bhutan wandelde grote delen van de laatste kilometers, maar was vastberaden om te finishen.

Hassan heeft met de huldiging moeten wachten tot alle atletes gefinisht waren. Ze ontvangt nu alleen een bos bloemen. De medaille-uitreiking is vanavond in het Stade de France bij de sluitingsceremonie.

Dankzij het goud van Sifan Hassan passeert Nederland Zuid-Korea op de medaillespiegel. Op deze slotdag kunnen we zelfs Groot-Brittannië nog voorbij.

Daar is nog wel een gouden plak voor nodig. Die moet dan van Harrie Lavreysen komen. Of kan Van der Wouw stunten?

Baanwielrennen | Hoogland exit

Hoogland is er niet bij op de halve finales. Hij zit te ver naar achteren en zijn aanval om terug te keren komt te laat. Een bitter einde voor Hoogland, die op de teamsprint goud won, maar op de individuele sprint ook naast de medailles greep.

Ontgoochelde Hoogland sneuvelt in kwartfinales keirin, Spelen zitten erop

Atletiek | Ondertussen op de marathon

Het is inmiddels ruim een uur na de finish van olympisch kampioen Sifan Hassan. 78 andere vrouwen zijn gefinisht en elf vrouwen hebben opgegeven.

Maar opgeven, dat komt in het woordenboek van Kinzang Lhamo niet voor. De atlete uit Bhutan wandelt momenteel de laatste kilometer, vastberaden om de 42,195 kilometer uit te lopen.

Baanwielrennen | Lavreysen door op keirin

Daar is Harrie Lavreyesen. Hij wint zijn kwartfinale op de keirin en is probleemloos door naar de volgende ronde.

Jeffrey Hoogland is de volgende die in actie komt.

Lavreysen rijdt fluitend naar zege in kwartfinales keirin

Baanwielrennen | Zege Van de Wouw

Van de Wouw is Friedrich met 0,014 seconde de baas: 1-0. Voor een finale plek moet ze echter twee keer winnen.

Van de Wouw wint eerste heat halve finale

Baanwielrennen | Van der Duin vierde

Maike van der Duin positioneert zich goed en eindigt als vierde op de scratch. Achterin het veld was er nog een valpartij, maar Van der Duin zat ver genoeg naar voren en had er geen last van. De volle punten zijn er voor Jennifer Lavente uit de Verenigde Staten.

Baanwielrennen | Nog één sessie

Het is nog niet klaar voor TeamNL op deze Olympische Spelen. Om 11.00 uur begint de laatste sessie van het baanwielrennen. Maike van der Duin rijdt de vier onderdelen op het omnium, Hetty van de Wouw rijdt de halve finale van het sprinttoernooi en Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland gaan voor goud op de keirin. Pakt Lavreysen zijn hattrick?

Obiri, Lokeda, Assefa en Hassan lopen zij aan zij door de straten van Parijs. Wie van hen heeft nog het meeste over?

De Ethiopische Shankule moet eraf, ze gaat vijfde worden.

Hassan zit bij de beste vier. Wat gaat het worden?

Nog steeds blijven de vijf vrouwen bij elkaar. Niemand demarreert, gaat het aankomen op een eindsprint?

Een laatste slok water voor de vijf koplopers. En dan gaan we ons opmaken voor de absolute finale. Hoe goed is Sifan Hassan nog, nadat ze eerder brons pakte op de 5000 en 10.000 meter in Parijs?

De benen gaan in deze slotfase nu echt pijn doen, maar de loopsters gaan recht op de Eiffeltoren af. Dat moet toch moraal geven. Het tempo is hoog en strak bij de eerste vijf. De vrouwen uit Ethiopië doen het kopwerk, Hassan kan nog altijd volgen.

Wordt het een medaille voor Hassan? En welke kleur? Ze beschikt natuurlijk over een goede eindsprint….

Nog vijf vrouwen vooraan: Hassan (Nederland), Assefa, Shankule (Ethiopië), en de Keniasen Lokedi en Obiri, die toch weer is aangesloten.

Chumba en Obiri moeten nu lossen, terwijl Meringor weer is aangesloten.

Het begint er steeds beter uit te zien voor Hassan. Zeker Obiri wordt namelijk gezien als een belangrijke rivaal.

Op hun tandvlees proberen Suzuki en Meringor nog aan te sluiten. Titelverdediger Jepchirchir is wel gezien, de Keniase verliest veel terrein.

Naast Hassan zitten deze vrouwen nog in de kopgroep: Lokedi, Obiri (Kenia), Assefa, Shankule (Ethiopië), Chumba (Bahrein)

Drie vrouwen moeten lossen uit de kopgroep: Suzuki, Jepchirchir en Meringor.

Er blijven nog zes vrouwen over vooraan en Hassan zit er nog steeds bij.

De kopgroep van negen met Hassan heeft een voorsprong van 13 seconden op twee achtervolgers. Als het tempo niet stilvalt, dan gaan deze negen vrouwen om de medailles strijden.

Hassan, Chumba, Meringor en Suzuki vinden de aansluiting in de afdaling. We hebben nu een kopgroep van negen.

Hassan valt even weg, maar vecht zich terug in olympische marathon

De eerste 30 kilometer zijn afgelegd in 1.43,59.

De vijf Afrikaanse vrouwen hebben een voorsprong van drie seconden op Hassan, de Bahreinse Chumba de Roemeense Meringor en de Japanse Suzuki. De Nederlandse gaat weer aansluiten.

Aan de steun zal het niet liggen, zes kilometer voor het einde verzamelen steeds meer Nederlandse fans zich om Hassan en Luijten aan te moedigen.

We zijn bovenop de heuvel en er zijn nog vijf vrouwen over in de kopgroep:

  • Jepchirchir, Lokedi, Obiri (Kenia), Assefa en Shankule (Ethiopië)

Hassan loopt er niet heel ver achter en zal in de afdaling proberen aan te sluiten.

Oei, oei, oei! Hassan in de problemen. Ze moet heuvelop een gaatje laten met de kopgroep. Kan ze aanklampen?

De kopgroep versplintert. De Australische Stenson en Gregson moeten zij aan zij de favorieten laten gaan. Ook Julien uit Frankrijk en Shuari uit Tanzania zitten aan het elastiek.

Hassan lijkt nog altijd probleemloos te kunnen volgen. Ze loopt zo tussen de vijfde en tiende plek.

De groene shirts van Ethiopië nestelen zich nu op kop en dat betekent dat het tempo omhoog schiet. We houden nog twaalf vrouwen over vooraan.

Er zijn 25 kilometer afgelegd, de doorkomsttijd is 1.26,34. Salpeter en Trofimova lopen voorop.

De voorste groep bestaat nog steeds uit twintig vrouwen. Hassan loopt wat meer attent van voren en komt als zesde door.

Het tempo in de groep favorieten met Hassan ligt nog steeds niet erg hoog. Drie vrouwen gaan er een meter of vijftien voor lopen.

Het zijn Lindwurm (VS), Salpeter (Israël) en Trofimova (Kirgizië). Zij vonden later de aansluiting met de kopgroep en gaan nu versnellen.

Sifan Hassan loopt met een opvallende haarband. Er zijn kristallen in verwerkt, die voor verkoeling moeten zorgen.

Alle kleine beetjes helpen tijdens zo’n marathon.

j

Atletiek | Nog 21 kilometer

We zijn precies halverwege het parcours in 1.13,22. Dat betekent dat de finish na zo’n 2.30 uur verwacht kan worden.

Het tempo is wat gezakt, waardoor van achteruit weer wat vrouwen kunnen aansluiten. Zoals hier de Amerikaanse Lindwurm.

De eerste 20 kilometer zitten erop in 1.09,32. De kopgroep bestaat uit twintig vrouwen. Hassan loopt zo rond de vijftiende plek en probeert zo min mogelijk energie te verspillen.

Anne Luijten, de andere Nederlandse, heeft twee minuten achterstand en loopt op de 61ste plek.

We zijn nu meer dan een uur onderweg en komen nu aan bij het lastige, heuvelachtige deel van het parcours.

Twee vrouwen hebben toch nog de aansluiting bij de kopgroep gevonden. Ze hebben een gat van 23 seconden dichtgelopen. Het gaat om Salpeter uit Israël en Gregson uit Australië.

De eerste 15 kilometer zijn afgelegd in 51.12.

Er is een kopgroep van 14 vrouwen ontstaan, met daarbij Sifan Hassan. Ook de drie Keniase en drie Ethiopische vrouwen zitten erbij.

Luijten komt als 63ste door met 1.11 achterstand.

Dat is al vroeg, de eerste favorieten beginnen zich te roeren. Peres Jepchirchir, de olympisch kampioen van Tokio, versnelt. Enkele andere kanshebbers reageren op de tempoversnelling van de Keniase. Hassan houdt zich nog gedeisd in de grote groep.

  • NOS

    Peres Chepchirchir versnelt
  • NOS/Edwin Peek

    Nederlandse fans verzamelen zich bij het 36 kilometer-punt

Het marathonparcours voert de loopsters langs een flink aantal landmarks van Parijs. De Eiffeltoren mag uiteraard ook niet ontbreken.

De Française Medoly Julien loopt nu iets voor de grote groep uit.

De loopsters passeren de Eiffeltoren

De eerste 10 kilometer zitten erop. De eerste vrouw passeert na 34.32 minuten.

Anne Luijten begint het al moeilijk te krijgen, ze loop achteraan de grote groep. Hassan komt als 34ste door en zit middenin het peloton.

Terwijl achteraan steeds meer loopsters moeten lossen – ook de Belgische Chloe Herbiet kan het tempo al niet meer volgen, zien we een loopster iets voor de groep uit.

Het is Khishigsaikhan Galbadrakh uit Mongolië. Ze kiest ervoor haar eigen tempo te lopen, terwijl de favorieten zich in deze fase van de wedstrijd nog wat inhouden.

De eerste 5 kilometer zijn in 17.24 afgelegd. Hassan komt als 42ste door, Luijten als 70ste.

De grote groep bestaat nog uit 77 vrouwen. Veertien atletes kunnen het tempo in de openingsfase al niet volhouden.

De grote groep bestaat nog uit 77 vrouwen

Vooruit, we kijken nog een keertje medaillespiegel. Niet naar de positie van Nederland, maar naar het ‘duel’ om de eerste plek tussen China en de Verenigde Staten, dat vandaag wordt beslist. China heeft nu een gouden medaille meer, maar de VS spelen vandaag nog finales in het volleybal en het basketbal. De Chinese equipe is nog vertegenwoordigd in onder meer het gewichtheffen en het baanwielrennen.

Genoeg reden om, zeker voor de liefhebbers van statistiek, de laatste dag van de Spelen nog goed te volgen.

De medaillespiegel na dag 15

Een grote groep vrouwen baant zich een weg door het centrum van Parijs. Sifan Hassan loopt aan de linkerkant van de weg, zo rond de tiende positie. Anne Luijten loopt wat meer in het midden van het veld.

De 91 vrouwen zijn er aan begonnen: 42 kilometer en 195 meter in en rondom Parijs. Het is een vrij zwaar parcours, de verwachting is dat de finish ruim na 2 uur en 15 minuten zal zijn.

Al in de eerste kilometer vallen enkele vrouwen af. De Australische Diver staat met een blessure langs de kant en de Amerikaanse O’Keefe kan het tempo van de grote groep niet bijbenen.

Sifan Hassan staat vooraan bij de start

Zwemmen | Drie Duitse zwemmers ziek: ‘Negen keer overgegeven’

Drie Duitse zwemmers zijn ziek geworden nadat ze hadden gezwommen in het vervuilde water van de Seine. Dat meldt het Duits olympisch comité.

Het comité noemt geen namen, maar op haar Instagrampagina schijft Leonie Beck dat ze ziek is geworden, nadat ze negende werd op de 10 kilometer.

“Ik heb gisteren negen keer overgegeven en heb diarree”, schrijft ze, met daarbij een groen vinkje en de tekst: “Waterkwaliteit van de Seine goedgekeurd.”

Leonie Beck

Atletiek | De olympische marathon met Hassan en Luijten

Nog één keer vlammen. Dat geldt vanaf 8.00 uur voor Sifan Hassan. Zij en Anne Luijten lopen de olympische marathon. Waar voor Hassan niks minder dan een medaille telt, is de marathon voor Luijten vooral heel erg mooi meegenomen.

De Nederlandse atlete had tot twee jaar geleden nooit gedroomd van het halen van de Olympische Spelen, maar nu staat ze er toch echt.

Goud, goud, goud en vallen, vallen, vallen

De Spelen komen vandaag tot een einde. Tot nu toe voor Nederland zeer succesvol met dertien keer goud. Al die gouden medailles hebben we voor jou nog op een rijtje gezet. Maar het gaat niet altijd voor iedereen voorspoedig op de Spelen, het gaat ook vaak genoeg mis. Ook die momenten hebben we voor jou opgesomd.

Goedemorgen! Welkom in het laatste olympische blog

We hebben goed nieuws en we hebben slecht nieuws. We beginnen met het goede. Er is vandaag, op de zestiende dag van de Spelen in Parijs, nog alle kans op een nieuwe gouden medaille voor Nederland. Hetty van de Wouw, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Maike van der Duin willen vandaag iedereen uit het wiel rijden op de wielerbaan. Lavreysen zal proberen zijn ‘gouden’ hattrick te voltooien.

Geen goud, maar ook Sifan Hassan wil haar hattrick voltooien. Drie olympische medailles behoren tot de mogelijkheden. Hassan haalde al brons op de 5.000 en de 10.000 meter en wil nu stunten op de marathon.

Dan het slechte nieuws. Dit is de allerlaatste dag van de Spelen.

Geniet daarom nog even extra van dit blog, waarin we je van al het laatste sportgeweld op de Spelen op de hoogte gaan houden.



Source link

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments